Menu

Nagy kincsünk a néphagyomány – őrzése, átadása mindenkorban fontos

2017-06-02 10:11:10

 

Május 19-én, pénteken a Népi Tudástár ajtaja nyílt meg az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának Apponyi-termében az idén 100 éves intézmény és a Jászsági Népművészeti Egyesület jóvoltából. Három napos programot szervezett az egyesület pedagógusok és a néphagyomány iránt érdeklődők számára ott, ahol élethivatás is az oktatás, a tanítás. A három nap a népművészet három területét érintették, leginkább gyakorlati példákat, megoldásokat felmutatva.


Dr. Varró Bernadett, a jászberényi főiskola főigazgatója köszöntője után Gál-Dobos Bea, a Jászsági Népművészeti Egyesület vezetője, kulturális menedzser ismertette a három nap programját és legfőbb célját.  A népművészeti hagyományok ápolása és továbbadása minden korban nagyon fontos. E programmal a módszertani tudás átadását tűzték ki célul, s ehhez a hazánkban működő legkiválóbb pedagógusokat hívták meg. Helyszínül pedig a pedagógusképzés jeles intézményét választották.


Pénteken a népi játékokkal foglalkoztak dr. Sándor Ildikónak, a Magyar Táncművészeti Egyetem docensének, a Hagyományok Háza tudományos munkatársának vezetésével. A foglalkozás alkalmával az énekes, mozgásos, mondókás gyermekjátékok voltak soron az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Előbb vajdasági játékok tanításával-tanulásával töltötték az időt. A programba a főiskolai hallgatók csoportja – főként az óvónőnek tanulók – is bekapcsolódtak. Az ismert gyermekdalok, mondókák, körjátékok minden kis mozzanatát megbeszélték, értékelték azok jelentőségét mind a mozgás, mind a közösségi összefogás, mind az éneklés szempontjából.

 

alt




A szombat a kézművesség, a tárgyalkotás napja volt, melyben jászsági kézművesek és szakemberek, valamint a Hagyományok Háza szakembere is előadásokat tartottak, majd a  jászsági Tarisznyás Műhely élő bemutatója mellett a tárgyalkotás fortélyait is alaposan áttekintették a résztvevők. Vasárnap a népmese napja volt, mely a kisgyermekek fejlődése szempontjából szintén nagyon fontos. A mesélés fontosságáról szólt többféle megközelítésben a jászberényi campus tanárainak közreműködésével ez a nap.


Gál-Dobos Bea, a program vezetője elmondta, hogy napjainkban is nagyon fontos a néphagyományok őrzése, s ennek a közművelődésbe való „bevitele”. Az értékközvetítésnek számos tere lehet, ezeket kell megtalálni, kihasználni. A hagyomány minden korban átszőtte a közösségek éltét. Mára megváltozott a világ, sokféle közösségben létezünk életünk során. Ezért az óvodákban, iskolákban is ott kell lennie a népi hagyományoknak. Az oktatásba leginkább a pedagógusok „vihetik be” a hagyományokat, ezért is kell számukra magas szinten szakmai, módszertani segítséget adni. Ezzel a programmal most ez kezdődött el megyénkben elsőként, a Jászságban. Ez folytatódik, s vetélkedők is lesznek a későbbiekben, mert a versenyszellem sem idegen a programtól.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít