Menu

Sissi és Ferenc József emlékét idézték

2017-06-06 10:12:06

 

 

Százhatvan évvel ezelőtt, 1857-ben történt, hogy Ferenc József és felesége Sissi magyarországi körútja alkalmával Jászberénybe látogatott.  Az utazás során az akkori Pesti út mentén található – ma már a felsőszentgyörgyi útelágazásnál lévő – Cserőhalmi keresztnél meg is álltak pihenni egy kicsit, majd tovább hajtattak a városba. Ez az esemény adott okot arra, hogy a 160. évfordulón emlékezést tartson az utókor. A Jász Múzeum tudományos konferenciát szervezett az évforduló kapcsán.


Május 26-án a városháza díszterme megtelt érdeklődőkkel, amikor az ünnepség elkezdődött. Szatmári Antalé alpolgármester asszony, Pócs János országgyűlési képviselő, Borbás Ferenc hagyományőrző jászkun főkapitány és Csikós Miklós jászkapitány is köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepség szervezője és levezetője, a Jász Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit volt.


A tudományos konferencia előadói Ferenc József életútján át magyarországi utazásairól, az Erzsébet-kultuszról, a császári pár jászberényi látogatásáról is szóltak. Borovi Dániel művészettörténész Ferenc Józsefről különböző időszakokban 1849 és 1896 között   készített portrékat, műalkotásokat vette sorra. Bizony sok ilyen kép készült róla, de egészalakos festmények is. Van olyan, melyen magyar egyenruhában örökítették meg a császárt. Az előadó azt is elmondta, hogy a képekhez csak nagyon ritkán állt-ült modellt, a festőknek nem volt könnyű dolguk tehát. A kivetítőn legtöbbször császári egyenruhában láthattuk Ferenc Józsefet, mert ez volt a leggyakrabban, a hétköznapokban viselt öltözete. Barabás Miklós, Anton Eisle, Vasary János, Benczur Gyula festményei mellett, Koller Károly néhány fotója is elénk került az 1880-as évek utáni császárról.


Dr. Vér Erzsébet Virág történész előadásában a magyarországi Erzsébet-kultuszról beszélt. Ismert tény, hogy Erzsébet királyné számára nem volt egyszerű az élet a bécsi császári palotában. Okos, jó asszony volt, de Ferenc József az évtizedek során megkeserítette az életét. Sissinek – ahogy mindig is nevezték – nagyon sokat köszönhetnek a magyarok, ő is jelentősen segítette, támogatta az 1867-es kiegyezést, ez történelmi tény. Az Erzsébet-kultusz már 1857-től kibontakozott Magyarországon. A szabadság és az őszinteség jellemezte, ezért is szerették őt oly nagyon a magyarok.


Ferenc József magyarországi utazásairól szólt dr. Manhercz Orsolya történész. Megtudtuk, hogy életében először 1843-ban, 13 évesen egy rövid kirándulás során járt az országban, majd 1847-ben is. 1848-ban a bécsi forradalom szemtanúja volt, és 1849-ben, már császárként a szabadságharc leverésében vett részt. Győrnél harcolt is a magyarok ellen. 1852-ben járt ismét Magyarországon, a „meghódított tartományt” vette szemügyre kéthónapos útja során. Jászberénybe is eljött pontosan június 22-én, amikor 1200 fős lovas bandérium várta és tisztelgett előtte. Ekkor Ferenc József itt is aludt, sőt a jászkürtből még ivott is.


Ezt követően már a császári család járt Magyarországon 1857-ben. Az országjárás során először Jászberénybe vezetett útjuk. Eközben a Cserőhalomnál is megpihentek. Erről az eseményről részletesen dr. Farkas Kristóf Vince történész tartott előadást.  Maga a látogatás 1857. május 23-án történt. Akkora nagy esemény volt, hogy a hármas kerület kis- és nagykunsági bandériumainak délceg huszárai is 2300 fős csapat Jászberényben köszöntötték a császári párt. Ferenc József császár a bandérium élén, lóháton vonult be a városba. A vendégek a főtemplomban szentmisén vettek részt. A hármaskerületi székház előtt volt egy hatalmas sátor felhúzva, ahol az ünnepség eseménye zajlott. A vendéglátók Carl Radnitzky (1818–1901) híres bécsi szobrász és éremművész az ünnepre készített ezüst érmét adták át a császári párnak ajándékul. Egyik oldalán Ferenc József és Erzsébet portréja, másik oldalán pedig a Jászkun kerület címere látható. 




alt


 

A népélet eseményeit mutató képeket is átadtak ajándékba a császári párnak.  Erzsébet császárné a látogatás emlékére kb. egy év múlva két zászlót adományozott a jászkun bandériumnak. Az egyik ma is megvan a Jász Múzeum gyűjteményében. Hiteles másolata is van, s nagyobb hagyományőrző ünnepségek alkalmával a jász lovas bandérium tagjai viszik magukkal. A császári pár a látogatás során itt is aludt, majd másnap magyarországi utazásuk következő állomására, Ceglédre mentek tovább.


Az emléknap résztvevői kilátogatottak ahhoz a bizonyos Cserőhalmi kereszthez, melynek eredetijét még a császári pár is látta, előtte megálltak, kicsit megpihentek. Itt Besenyi Vendel helytörténeti kutató a kereszt állításának és nemrég történt felújításának történetéről adott ismertetést, s itt is koszorúk kerültek az emlékhelyhez.  


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít