Hegyi Zoltán Imre kapja a Prágai Tamás-díjat

2017-06-12 13:51:28

 


Hegyi Zoltán Imre költő, kritikus kapja 2017-ben a második Prágai Tamás-díjat - közölte Szondi György, a Napút folyóirat főszerkesztője hétfőn az MTI-vel.


Az elismerést a 47 éves korában, 2015-ben elhunyt Prágai Tamás József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész emlékére alapították, első alkalommal 2016-ban ítélték oda. A díjat minden évben egy kiadott kötettel még nem rendelkező szerző nyerheti el.
   

Az 1967-ben született Hegyi Zoltán Imre költőként indult, majd kritikusként s műelemzőként vált ismertté, de közben az irodalmi szövegalkotás szinte valamennyi műfajában kipróbálta magát. Több évtized után tért vissza a lírához, verseiben az örökké vizsgálódó emberek kétségekkel teli, de gazdag élettapasztalatokat tükröző hangján szólal meg - idézte Kállay Kotász Zoltán laudációját Szondi György.
   

Hozzáfűzte: a sokoldalú alkotó munkásságát ötvenedik életéve küszöbén első verseskötete megjelentetésével köszönti és díjazza a Cédrus Művészeti Alapítvány Napút-műhelye. Az oklevél alkotója Vincze Judit, a 100 ezer forinttal járó díjat kedden este adják át a budapesti Vakok Iskolájában található Nádor teremben, ahol bemutatják a Napút legújabb számát, és az első Prágai Tamás-díjat elnyerő Hajós Eszter új prózakötetét is.


(Forrás: MTI)


Hír megosztása