Menu

Százötvenöt éves a Palotásy János Vegyeskar

2017-08-01 14:10:47

 

A jászberényi Palotásy János Vegyeskar immár a 155. születésnapját ünnepelhette idén. Ez alkalomból kiállítást is rendeztek, s a jászberényi főtemplomban nagy koncertet is adtak.


A kórus mai tagjai előbb a Fehértói temetőben gyülekeztek július 22-én délután, hogy elhunyt társaik emléke előtt tisztelegjenek. A Déryné Rendezvényház nagytermében pedig egy kiállítást is rendeztek, hogy 155 év relikviáiból egy emlékanyag bemutatásával felidézzék a sok sikert, amit átélhettek elődeik és a mai kórustagok, meg a közönség is.


A Dalkört két helyi zeneszerző, Palotási János (nevét akkor még i-vel írták) és Riszner József alapította 1862-ben. Ekkor dalegyletként működött, Palotási nevét csak később, halála után vették fel. A karnagyok változása miatt sok siker mellett nehéz időszakokat is megéltek a zenekultúra jászberényi követei. A válságos évek, a karnagyok cserélődése után 1927-től már töretlen és sikerekben gazdag korszaka volt az együttesnek. Berzátzy László, a tanítóképző egykori tanára magas színvonalú, országosan is ismert kórust – akkor még férfikart – adott át 1943-ban Bakki Józsefnek.

 

alt




A Bakki család korszakának kezdetén lett vegyeskar az énekegyüttesből. Idősebb Bakki József helyét fia 1967-ben vette át, majd 1975-ben testvére Bakki Katalin állt a karmesteri pulpitusra, aki szintén rekorder ebben a történetben, hiszen 31 éven át vezette az immár nemzetközi hírű kórust. Ez a korszak haláláig, 2016. november 29-ig tartott.


altA Déryné Rendezvényház nagytermében időrend szerint bemutatott ereklyéket, fotókat, okleveleket, díjakat, kitüntetések garmadáját láthatta a közönség. Számos, korabeli újságcikk is méltatja a kórus bemutatóit, nagyszerű sikereit. Fotók, meghívók, képes albumok, dalos találkozók emlékei is láthatók. Sok érmét, okleveleket, kitüntetéseket és emléktárgyakat is őriz a kórus, ezekből is bemutattak jó sokat. Sőt, most már Bakki Katalin karnagy fellépő ruhái is a kórus gyűjteményébe kerültek, s ezekből is kiállítottak néhányat az évforduló alkalmából.


A kiállítás megnyitása természetesen nem múlhatott el zene nélkül. A kórus a 155 éves jubileumhoz illően összeállított dalokat adott elő az új karnagy, Ecsedi Péter (álló fotónkon balra) vezénylése mellett. Az ünnepi tárlat megnyitásán köszöntette a jubiláló énekegyüttest Thormanné Husznay Mária, a hat éve alakult Cantate Nobis Énekegyüttes karnagya is.


A Palotásy Vegyeskar új karnagyáról, Ecsedi Péterről tudhatjuk, hogy a korábban is itt énekelt. Jelenleg a nagykőrösi Arany János Református Gimnáziumban tanít, énektanár, karnagy és énekművész is egyben. A kórusnak évekig szólistája volt, s tanárai között ott volt a szintén jeles jászsági muzsikus, Réz Loránd is. Azaz, nem ismeretlenként állhatott a kórus élére, s vette át a karmesteri pálcát.


A kiállítás megnyitását követően a nagy, ünnepi koncertet a jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplomban teltház előtt tartották vasárnap, most is nagy sikerrel.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít