Ami még sosem volt – szakmaválasztó kiállítás és bemutató Jászberényben

2017-11-10 12:17:33

 A Bercsényi úti sportcsarnok olyan rendezvénynek adott otthont, amilyen még nem volt sose a falai között. A középiskolák és a Jászság cégei összefogtak, közösen megrendezték az első, jászsági szakmaválasztó kiállítást, melynek helyszíne a jászberényi sportcsarnok volt.  Október 26-27-én a csarnok zsibongástól volt hangos, a Jászberényi Járás nyolc településéről a nyolcadikos osztályok, időpontra pontosan beosztva érkezhettek az egyedülálló rendezvényre, és csodát láthattak.


A csarnokban 27 stand várta a látogatókat, melyek felállításában, elrendezésében és elegáns kivitelezésében a nyári expót is szervező cég segítette a rendezvény sikerét. Kilenc középiskola kínálatait ismerhették meg az érdeklődők. A jászságiak – Jászberény, Apáti, Árokszállás – mellett négy szolnoki szakképző iskola is várta az osztályokat, és adtak ismertetést a náluk történő továbbtanulás felvételeiről, az oktatott szakmákról. Persze a szórólapok, a kiadványok, a szóbeli tájékoztatás mellett helyszíni bemutató is zajlott, ami a gyerekek figyelmét kiérdemelték. A szépészettől az elektronikus apróságokig, sokféle választási lehetőség volt jelen a rendhagyó bemutatón.

alt


A csarnok nagy részét 16 cég standja foglalta el, melyek a jászberényi járásban találhatók, és a fiatalok gyakorlati oktatására is felkészültek. A csarnokba lépve a Sebestyén pékség már az illatokkal is elcsábította a látogatókat, mert a helyszínen gyúrták, formálták, ízesítették és sütötték is a finomságokat, melyeket meg lehetett kóstolni.  A nagy jászsági vállalatok – Samsung, Electrolux, Coop-Star, Jász-Plasztik mellett a kisebbek is jelen voltak, és be is mutatták termékeik, munkáik egy részét. A hiányszakmákat is népszerűsítették. A festő-mázoló-tapétázótól a hegesztőig, a gazdasági adminisztrátortól a villaszerelőig széles volt a kínálat. A szakmák között szerepelt a PLC-programozó, a gépésztechnikus, a szerszámkészítő, a textiltechnológus is. Összesen 25 szakma volt felsorolva azon a listán, melyeket jelenleg hiányszakmaként tartanak nyilván azok a cégek, melyek a kiállítóként jelen voltak.


A továbbtanulás nagyon fontos a nyolcadikosok számára. Például a jászberényi önkormányzat ösztöndíjat is adhat – akár havi 20 ezer forintot is a tanulmányi évre – ha a fiatal segítségre szorul. A hiányszakmákban továbbtanulók erről szórólapot is hazavihettek, hogy a családdal megbeszéljék a lehetőségeket és a feltételeket.


A rendhagyó szakmaválasztó kiállításon – melyet már március óta szerveztek - Szabó Tamás jászberényi polgármester elmondta, hogy a cégek munkaerő igénye, a szakemberhiány a mai kor nagy kihívása. Az önkormányzat ismeri ezt a helyzetet és igyekszik segíteni. Ez az első kiállítás, a diákok, a szakoktatásban érdekelt iskolák és munkáltatók összehozása éppen ezért született meg. Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője pedig úgy fogalmazott a megnyitón, hogy magvetés történt e téren, hiszen a jövő építése kezdődött el. Ezért köszönet illeti a szervezőket, az iskolák pedagógusait, a rendezésben részt vevőket. 


Kiss Erika


Hír megosztása