Menu

Jubileum a könyvtárban

Tudástár, információk és esélyegyenlőség, olvasástudás és a jövőnk

Szerdán, a Városi Könyvtár és Információs Központ heti szünnapján sokan voltunk az intézmény falai között. A kamaraterem megtelt ünneplőkkel. Ekkor rendezték meg ugyanis a 110 éves évfordulóját ünneplő könyvtár szakmai napját és ünnepségét.

altEgyedfy Gizella köszöntőjében említette, hogy a 110 éves intézmény a legrégebbi a Jászságban. A jubileumi rendezvénysorozatukkal pedig az Országos Családi Könyvtári Napok eseményeihez csatlakoztak, amit már 15 éve rendeznek meg hazánkban.

A könyvtár hagyományaihoz híven a művészeteket is meghívták az ünnepségre, a Palotásy Zeneiskola tanárai muzsikáltak és két gimnazista mondott verset. Szabó Tamás, frissen megválasztott polgármester pedig e tisztségében először mondott nyilvános beszédet. Felidézte gyermekkorát, amikor barátságot kötött a könyvekkel, az olvasás fontos volt számára. Arról beszélt, hogy könyvtárosnak lenni komoly hivatás és szolgálat is egyben, hiszen egy nemzet sorsa múlik rajtuk is. A könyvtár ma már az információs rendszer intézménye, szerepe rendkívül fontos. A polgármester ajándékot is hozott, egy asztali DVD írót, aminek lesz dolga a hétköznapok során, hiszen a könyvtár ma már szolgáltató-központtá bővült.

A szakmai előadások sora következett. Elsőkén dr. Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója előadását hallhattuk. Elmondta, hogy ma a könyvtár tudástár és információs központ, közösségi, kulturális és szabadidős programok színtere egyben. Segítenie kell a gyors, hiteles tájékozódást. A szolgáltató funkciója a legerősebb. Kiemelte, hogy az esélyegyenlőtlenség mérséklését kell szolgálnia. A jászberényi téka ezeket a feladatokat teljesíti is. Kitért a közönségkapcsolatok új formáira, az olvasóbarát könyvtár lehetséges programjaira is, de a Szabó Ervin Könyvtár fejlesztéseiről is hallhattunk.

Az olvasás jövőbeli esélyeiről Nagy Attila, a Magyar Olvasás Társaság tiszteletbeli elnöke beszélt. Egy Vörösmarty idézettel kezdte: „előttünk egy nemzetnek sorsa áll”. Kifejtette, hogy a nemzet pusztulása a kollektív kulturális felejtéssel van szoros kapcsolatban. Sajnos tény – nemzetközi felmérések bizonyítják - a magyar gyerekeknek átlag alatti a szövegértése. Márpedig ez a gazdasági fejlődéssel szoros összefüggésben van.  - A szövegértés a családi kultúra függvénye. A nemzet sorsa dőlhet azon, hogy a családban mi történik, a gyermek hogyan kerül iskolába, s milyen munkaerő válik belőle – mondta Nagy Attila. Majd azt fejtette ki, hogy a szülőknek, nagyszülőknek pici gyermekkortól mesélni kell, történeteket kell elmondani, énekelni, mondókákat, versikéket tanítani, mert a világot a gyermekek ezáltal is megismerhetik. A családdal az egész társadalomnak többet kell törődnie, mert a folyamat végén a gazdasági fejlődés kérdése is az olvasástudás.

alt

Szabó Jánosné, a könyvtár igazgatója a 110 éves történet fordulóit ismertette. Nyilvános közkönyvtár Jászberényben 1900 októberében nyílt, de korábban is volt már kezdeményezés erre. A város vezetése ekkor adta meg a kellő segítséget, s a városháza épületében biztosított helyet a könyveknek. Többször is költöztek az épületen belül. Sokan még emlékeznek, amikor a földszinti üzletek egyikében alakították ki helyüket az 1950-es években. Jelentős fordulat volt, amikor 1970-ben egy nagy beruházás eredményeként mai helyükre költözhettek, ahol már sokféle szolgáltatást tudtak biztosítani. Ezt az épületet 2005-ben alakították át korszerű információs központtá.

Szabó Jánosné a könyvtárosi szakma megújulásainak fázisait is sorolta, hiszen volt időszak, amikor a tanyákon fiókkönyvtárak létesültek, amikor a szabadpolcos rendszert bevették, s ma már történelem az első számítógép használatba vétele is a könyvtárban. Egy korszakban a járási szakmai központ feladatait is ellátta a jászberényi téka. Ma fő törekvésük, hogy gyerekektől az idősekig mindenki találjon olyan szolgáltatást náluk, amire szükségük, igényük van.

A 110 éves könyvtár történetét egy gazdag kiállításban is láthatjuk, képekkel, dokumentumokkal illusztrálva, mely a tetőtéri galéria falait, tárlóit borítja. Takáts Béla, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy milyen fontos a helyi információk gyűjtése, mely az itt élők számára biztosít eligazodást a múlt megismerésében, feldolgozásában. Ma már az információhoz való hozzáférés a legfontosabb kérdés, amit egy modern könyvtárnak fel kell vállalni.

A jubiláló intézményt többen köszöntötték, a Jász Múzeum, a Déryné Művelődési Központ vezetői és a kutatók, az olvasók nevében lapunk munkatársa is, hiszen a sajtó számára is nélkülözhetetlen a gyors és pontos informálódási lehetőség.

A jubileumi hét rendezvényei ugyan lezárultak, de a könyvtár történeti kiállítását október végéig  láthatják az érdeklődők.

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít