Menu

Kiválóan Minősült Hagyományőrzők

2012-10-01 12:58:44

 

 

Szombaton Veresegyházon országosan elkezdődött a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezésében a hagyományőrző együttesek minősítése. A minősítések három helyszínen zajlanak: Veresegyház, Bonyhád, Kapuvár. A Jászberényi Hagyományőrző Együttes először vett részt ezen a nemes megmérettetésen, s jászsági táncokból, hagyományokból bemutatott húsz perces műsorával elnyerte a Kiválóan Minősült címet.



A Muharay Szövetség kétévente rendezi meg minősítését. Az Észak-alföldi régióból (Hajdú -Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) négy együttes tagja a szövetségnek, melyből idén három ott volt Veresegyházon. Ha a megyénket nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy hagyományőrzésben egyedül a Jászberényi Hagyományőrző Együttes rendelkezik e kitüntető címmel. Együttesünkből ketten a Népművészet Ifjú Mesterei, négyen pedig elnyerték a Fülöp Ferenc Hagyományőrző Szólótáncosi díjat, s bízunk benne, hogy jövőre jászsági táncukkal másoknak is sikerül elismerést szerezni.

 

alt



 

Az ötfős szakmai zsűri a következő szempontok alapján értékelte a produkciókat: folklorisztikai hitelesség, műsorszerkesztés-dramaturgia, koreográfiai megformálás, viselet és színpadi megjelenés, szöveg ének-zenei előadás. A zsűri értékelésében külön kiemelte, hogy ezen a napon csak együttesünk ért el maximum pontszámot a viselet és színpadi megjelenés kategóriában.

 

Nagyon kemény szakmai munka előzte meg a megmérettetést. Itt nem csak az előző egy hónapra, hanem az idei évre gondolok. Kezdődött a márciusban „A jászsági bíró udvarába…” című nagyműsorral, melyet idén már háromszor mutattunk be, majd folytatódott kisebb, nagyobb fellépésekkel. Az együttes versenyprogramját Pál Mihály jászberényi prímás és a turai Zagyva Banda zenészei muzsikálták. Az együttes alapító-művészeti vezetői, koreográfusai Kocsánné Kuli Orsolya és Kocsán László, fenntartója a Folklór Kulturális Közalapítvány.

 

alt



 

- A Kiváló Együttes elismerő cím felelősséggel is jár az együttes és annak minden tagja felé. Eddig is a legszebb, leghitelesebb megjelenésre, táncolásra törekedtünk, de ezután még kiemeltebben kell figyelnünk. Büszkék vagyunk rá, hogy újabb szép, elismerő címmel gazdagítottuk, öregbítettük Jászberény hírnevét, országosan közkinccsé téve a jászsági táncaink őrzését – mondta el a megmérettetésről Kocsán László, aki az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesülettel már javában szervezi október 13-ára, Etyem, petyem, pontyom címmel a jászsági gyermeknéptáncosok találkozóját is.

 

Az együttes honlapja itt tekinthető meg: www.jaszhagyom.blogger.hu

 

Fotók: Suba Beatrix
 

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít