Menu

Élesztő nélküli, szódás kenyér

Élesztő nélküli, szódás kenyér

Nem kaptál élesztőt a boltban, de kenyeret kellene sütni, mert itt a világvége? Íme egy változat az ír szódáskenyér receptjére a cookpad.com-ról.

Eredetileg ehhez a recepthez írót ajánlanak, de ha csak kefir van otthon, az is tökéletesen megfelel. Többféle receptet megnéztem, mindenhonnan lestem egy kis okosságot, és végül megsütöttem az első szódás kenyeremet. Tetszik. Legközelebb meg fogom próbálni ecetes vízzel, vagy tejjel és pici ecettel. Kell a savas környezet a szódabikarbónának.

Hozzávalók
11x 33 cm-es forma
45 dkg finomliszt +3dkg a szóráshoz a végén
2,5 dl kaukázusi kefír
1,5 dl víz
1 tk ecet (nekem 20% volt itthon)
2 tk só
1 tk szódabikarbóna

Elkészítéshez szükséges: 45 perc (+ az előkészületekkel eltöltött szüttyögés)

Melegítsük elő a sütőt, mert ezt a tésztát azonnal süthetjük az összeállítás után. Alsó-felső program, 190 C fok. A lisztet, a szódabikarbónát, és a sót keverjük össze. A kefirt a vízzel, és az ecettel szintén.

Adjuk a kefires keveréket a lisztes keverékhez. Nem kell dagasztani, vagy gyúrni, csak keverjük össze a kezünkkel. Ragacsos a tészta. Lágynak kell lennie, de ha nagyon lágy adjunk hozzá még egy kis lisztet. Formázható, lágy tészta legyen. Szórjuk le a 3 dkg liszttel, és tegyük a formába. Vizezzük meg a tetejét, és mehet a sütőbe 35 percre.

Ennyi, slussz. Megsül, eheted. És senkit nem kellett agyonverned élesztőért a boltban. Jó étvágyat hozzá! 

 

 

Tovább a kategóriában: « Palócleves Tejes kifli »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít