Menu

Parasztrevü tizenegykor

Parasztrevü tizenegykor

„Boka Gábor bőrdíszműves, ugye?”, kérdezte minap táncházügyekben legendásan nagy enciklopédikus tudással bíró ismerősöm a minap. Te ezt nálam sokkal jobban tudod, válaszoltam hideg nyári frissítőmet szürcsölve. A Csángó első napján a szokásos Víz utcai népi komédiázás bevezetőjében rögtön helyére került ez az információ, amikor is Boka Gábor egy kihívást jelentő bőrös megbízás kapcsán azt a dicsérő reakciót kapta az általa készített műremekre a megrendelő hortobágyi számadó gulyástól, hogy „tőti az igényét”. Nos, a fesztiválnyitó Háry János-előadás is tőtötte az igényét: nemcsak pohár, szem sem maradt szárazon augusztus 6-án.

Nem akartam tanár bácsisan helyreigazítani azt az ismerőst, aki a Zagyva banda remek koncertje után afelől érdeklődött, hogy ott maradok-e a kabaréra. Jól tettem, mert az előadás narrátora-porondmestere a megszokott kék-fehér csíkos pólójában a műfaji megjelölésről sem feledkezett meg az előadást nyitó seregszemle során: parasztrevüként aposztrofálta a produkciót. Miután a revü a kabaréval rokonságban áll, helyben is voltunk. Definíció szerint a revü zenés-táncos jellegű, szórakoztat, a szereplők az egyes jelenetek között gyakran átöltöznek. A meghatározásnak maradéktalanul megfelelt a kedd esti Háry János: kacagtató jelenetek álltak össze egésszé, nemcsak viseletek, hanem maskarák is előkerültek a viselettárból (sőt, azon is túlról), a verbunk keveredett a ZS-kategóriás ázsiai küzdősportfilmek imitációival. Minden szereplő tisztességgel beleállt az előadásba: úgy, ahogyan Kóbor János és Soltész Rezső szerelemgyerekéből a milánói Scala magánkarnagyává vált úrnak (őt a színlap jobb oldali oszlopában Szűcs Gábor néven keressék) fokosa a színpad deszkájába. A Kocsán László-féle Háry és a Busai Norbert által alakított Napi (elnézést: Napóleon) is ugyanúgy helyére került a (nyelvi) kavalkádban, ahogyan a Zagyva Banda pompás zenei kísérete, nem beszélve a nézőkre is hulló „konfettiesőről”.

Rossz szóviccel, kezdődő képzavarral élve: Háry Jánosról jó sok bőrt lehúztak már. Boka Gábor társaival jó bőrösként kikészítette, megmunkálta azt. Sokan vittük haza a készterméket élmény formájában, amely fizikai formájában sok helyet nem foglal, de lelki-szellemi értelemben annál sokkal többet.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít