Menu

Mojóra sapkát

Mojóra sapkát

Ha van rajta sapka, azért, ha nincs rajta sapka, azért. Horváth János, a The Mojo gitárosa, énekese, vokalistája otthon hagyta a golfsapkáját, amit a koncerteken viselni szokott. Játékának „modzsómértékét” ez a hiány egyáltalán nem csökkentette, és a zenekar „modzsóságának” sem ártott.

A zenekar 2011-ben trióként alakult. Ők a mojo dolgos királyai. Horváth János mellett a másik két alapító tag, Szabó Tamás (szájharmonikák, ének, vokál) és Honfi Imre Olivér (elektromos gitár, diddley bow, cigar box, ének, vokál) is golfsapkában zenél. Idővel a trió kibővült Mezőfi István dobossal és Pengő Csaba basszusgitárossal, de sapka nélkül. 2018-ig Mojo WorKings néven léptek fel, aztán királyi család The Mojora rövidítette a nevét. A The Mojo bluesban gyökerező, sokfelől összerakott, szívhez tapasztható zenét játszik: többszólamú énekkel, gitárvillongással, szájharmonika-attakkal és profi mágiával.

Ideje átismételni, mi az a mojo. „A mojo egyfajta varázseszköz az észak-amerikai feketék folklórjában. Általában egy kis zacskóban, a ruha alatt hordják. A kis zacskóban porok, levágott haj, köröm, papírszeletre írott imák, mágnes, dobókocka, növények, állati testrészek és egyéb, mágikusnak tartott anyagok bújnak meg. A mojo megvédi viselőjét a gonosztól, szerelmet, szerencsét hoz. Ha azonban a mojo rosszul készült, az ereje elillan, mint a kámfor. A mojo megénekelve a vonzerő, a rejtegetett, takargatott nemiség metaforája.” Muddy Waters megénekelte, Got My Mojo Working, örök darab.

Turnét zártak a mozi klubszínpadán. Jól, nagyon jól, kurvajól, és finom harapásnyomokat hagytak maguk után. Saját dalokkal, angolul, és néhány feldolgozással, Call Me The Breeze, Working In The Coal Mine, ilyenekkel. Náluk blues az is, ami nem az. Bevetik diddley bow-t és a cigar boxot, az autentikus, háztartási blues soundot, a pénztelen feketék otthon barkácsolt, egy-, illetve többhúros blueshangszereit. Furcsa gitárok ezek, deszkalapon vagy nyakba akasztva. A cigar box testét eredetileg szivaros dobozból készítették, innen az elnevezése, de felénk a macskaeledeles doboz is megfelelő hozzá.

Minden zenének van szaporítószerve, az egyiknek női, a másiknak férfi. A The Mojo zenéjében együtt van mindkettő, és egymásban.

*****

The Mojo, koncert a Lehel Film-Színházban, 2021. november 13-án. A zenekarnak ismerős terep a jászberényi mozi klubszínpada: 2015 januárjában a mostani felállásban, 2016 áprilisában egy tubással, Mazura Jánossal és Tim Lotharral, a dán bluesgitárossal együtt, 2017 decemberében pedig ismét a két évvel korábbi összeállításban játszottak itt. Lemezből eddig hatot jelentettek meg, a legutóbbit 2020-ban.

Tíz év alatt rengeteget koncerteztek itthon és külföldön is. Szabó Tamás nem csak Magyarországon, és nem csak a blues műfajában tartozik a legjobb szájharmonikások közé. Ha rétegzene is, amit játszanak, és csak az arra érdemesekhez szólnak, elsőrangú, amit csinálnak. Nem véletlenül, hiszen elsőrangú zenészek.

Fotó: Facebook/The Mojo, Kristian Meszaros

Utoljára frissítve:hétfő, 29 november 2021 11:25
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít