Menu

A tömegvonzás specialistái

A tömegvonzás specialistái

Mi a Parno Graszt évek óta nem csökkenő vonzerejének titka, miért tombolnak feszes, cigány népzenéjükre tömegével, húszon innen és alig túl, nem roma fiatalok? És itt ne jöjjön senki azzal, hogy az éjszakában minden zenész fekete. Az idén minden eddiginél többen fizettek be rájuk, pedig már egymás után negyedszer csinálták meg - néhány dal eltéréssel - ugyanazt a mulatságot. És a közönségnek csak elenyésző része volt roma most is. Akik közülük a közelemben nézték a koncertet, meglehetősen egykedvűen figyelték, mi történik a színpadon és előtte.

A Parno Graszt hibátlanul tartja a tempót, tagjai - hét férfi és két nő - virtuóz hangszeresek és táncosok, magyarul és cigányul énekelnek, olykor egy számon belül is keverik a két nyelvet, és cigányul muzsikálnak. Őszinte, kőkemény, akusztikus tánczene az övék, tele örömmel és örömbe fojtott bánattal. Akik cigány népzenére akarnak mulatni, szabadon beszippantva a közösségi jókedvet, alkalmasabb bandát nem is találhatnának náluk. Ha van titka a népszerűségüknek, akkor ennyi.

Azért a híres paszabi cigányok jobbat érdemeltek volna, már megint, mint ez a bántó, fémes hangzás, és a közönség fülének is jobb járt volna, bár a publikum legnagyobb, a színpad előtt tömörülő, táncoló, ugráló, éneklő és leglelkesebb részét nem zavarta, hogyan szól a Parno Graszt, csak szóljon, elsöprő hangerővel.

A Fehér Ló€ a tradicionális cigány zenében is megtalálta tutit, ebben utazik, és a sűrű taps is őket igazolja. A régi sikernóták kihagyhatatlanok, ha egyszer bementek a kocsmába, és rávágtak a zongorára, nem lehet csak úgy visszafordulni. Tolni kell tovább a Quimbyt, az AC/DC-t, az Ederlezit, a Nézését meg a járását, és lehet közben Gipsy Kings-esedni. Egy korsó hideg meggysörrel a kézben kifejezetten üdítőek.

XXVIII. Csángó Fesztivál, Szabadtéri színpad, augusztus 11.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít