Menu

A nemzet fennmaradásának kulcsa a kultúránk

A nemzet fennmaradásának kulcsa a kultúránk

Hazánkban 1989 óta tartunk január 22-én ünnepet, amikor a Magyar Kultúra Napjává emeltük e jeles napot. Kölcsey ugyanis 140 évvel ezelőtt a Himnuszt ezen a napon fejezte be. Jászberényben is ünnep ez a nap, s nem is akármilyen, mert igazán nagyszabású, méltó és felemelő ünnepség volt a Lehel Film-Színházban ez alkalomból.

Igaz, mi jászberényiek, most január 23-án töltöttük be a mozi nagytermét. A változás oka pedig nem kis dolog. Városunk nagy büszkesége, a Jászság Népi Együttes decemberben ugyanis ismét megnyerte a Felszállott a Páva c. országos néptáncversenyt. A fővárosi kultúranapi díszünnepségnek emiatt ők voltak a jeles szereplői Budapesten január 22-én, így két helyen egyszerre nem tudtak fellépni. Ám a berényi műsorban január 23-án már igen, és fergeteges produkcióval köszöntötték a város közönségét is. A moziban ekkor a kultúra valamely területén munkálkodók, alkotók, tanárok, szervezők, különböző klubok, kórusok, kulturális együttesek vezetői, tagjai is jelen voltak. Így a mozi nézőtere zsúfolásig meg is telt.

Nagy kincse, értéke a városnak a kulturális sokszínűség. Ehhez egy újabb szervezeti forma is létrejött, a Jászberényi Kulturális Konzorcium, melyben közel 50 művészeti, kulturális szerveződés fogott össze, talált egymásra. Az ő közreműködésükkel láthattuk a kultúranapi programban a szereplőket, fellépőket.

Az ünnepségen Erdei Gábor műsorvezető beköszöntőjében kiemelte a kultúra megtartó erejét és fontosságát. Ebben a kultúra területén dolgozóknak is nagy a feladatuk, s meg is érdemlik az ünneplést. Az is biztos, hogy Jászberényben igen szorgalmas, kreatív, sokoldalú és elhivatott ez a csapat. Fergeteges, közel kétórás, nagyszerű műsort láthatott, hallhatott a népes közönség. Város valamennyi kulturális csoportosulása – kórus, tánccsoportok, népzenészek, énekesek, kórus – fellépett a színpadon, és több fiatal szólista is szerepelt.

A Cantate Nobis Énekegyüttes – Thormanné Husznay Mária karnagy vezetésével – a Boldog, aki énekel című dallal nyitotta a programok sorát, de többször is oldották a műsort énekszámokkal az est során. Szabó Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy a magyar kultúra a szellem ünnepe, de a lelkünket is táplálja. Ezt a „lelki táplálékot” pedig számos jászberényi csoport, egyesület – néptánctól a komolyzenéig és azon túl is – biztosítja számunkra. A polgármester elmondta azt az örömhírt is, hogy a város vezetése sikeres tárgyalásokat folytatott a Malom Kulturális Központ beruházásának megvalósításáról. Ennek egyik része, hogy a Hamza Múzeum is új, méltó elhelyezést kap majd a mozi jelenlegi épületének bővítése, után. Aztán Bíró János fotós köszöntésére is jutott idő, aki 40 évnyi munka után e napon kezdte meg a nyugdíjas éveit. Ez azonban nem volt igazán érzékelhető, mert a fényképezőgépe most is ott volt a kezében, de a polgármesterrel együtt mindnyájan köszönthettük őt ez alkalomból.

A produkciók sorában Liszt művei csendültek fel Sass Dániel zongoraművész előadásában, majd ritkán hallott népdalok következtek Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes és Molnár László népzenész jóvoltából. A folytatásban a még szinte gyermek Kátai Viktória népdalokat énekelt. Az idén 50 éves Lehel Melody TSE társastáncosai – ifjabbak és felnőttek egyaránt – látványos táncokat mutattak be többször is az est folyamán. Volt verselés, szólóének is a gazdag programban.

Az 1971-ben alapított Jászság Népi Együttes, az Örökös Kiváló Együttes, és immár kétszeres Páva-győztes többször is szerepelt a műsorban a Tarsoly Zenekar kíséretében. Most is láthattuk nagyszerű produkcióikat. Zárásképpen a Páva-győztes székely táncokból összeállított fergeteges táncát látván tapsolhatott egy emberként a közönség.

 

Utoljára frissítve:szerda, 06 február 2019 12:11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít