Menu

A női divat változásairól és emlékeiből – különleges tárlat a Jász Múzeumban

A női divat változásairól és emlékeiből – különleges tárlat a Jász Múzeumban

A Jász Múzeumban új, időszaki, igazán különleges kiállítás nyílt augusztus 6-án. Valójában nem ismeretlen a berényiek számára, amit most láthatunk, ám olyan jó, hogy újra láthatjuk. Ugyanis Hamza Lehel Mária (Bp.1906 -1998 . Olaszország) divattervező egykori, csodás munkáinak rajzaiból válogattak a rendezők a Hamza Múzeum és Jász Galéria gyűjteményének negyed százados jubileuma alkalmából. A kis múzeum kincseinek széles közönség előtti bemutatásához ez alkalommal a Jász Múzeum termei adtak teret.

Az augusztus 6-i megnyitó tulajdonképpen rendkívüli volt, mert a Jász Múzeum kertjének kellemes környezetében zajlott. A kicsinyke „őrhely”, a Hamza Múzeum és Jász Galéria fennállása 25. évfordulójának ünneplésére itt került sor.

Ahogy azt már megszokhattuk, a házigazda-vendéglátó Jász Múzeum megadta a módját az évforduló méltó, közös ünneplésének. H. Bathó Edit és Farkas Edit igazgatók bevezetőiből kiderült, hogy nagy örömmel készültek e rendhagyó tárlatra, hiszen a két múzeum közötti együttműködés eddig is sokoldalú volt.

A kiállítás érdekességeiről, Hamza Lehel Mária gazdag munkásságáról ismét sok újdonságot is hallhattunk. Molnár-Madarász Melinda „Meyke” tanár, divattervező mondott részletesebb ismertetőt. Felidézte, hogy az alkotó milyen sokoldalú tehetséggel megáldott ember volt, s hogy gazdag hagyatékából milyen sok érdekességet lehet még ma is felfedezni. Nemcsak divat-terveket készített, de filmek szereplői számára való öltözékeket is a legváltozatosabb formában és igények szerint. Jászberény nagy kincseket őriz a kis múzeumban, hiszen nemcsak Hamza D. Ákos képzőművészeti alkotásainak adtak helyet, de felesége, Hamza Lehel Mária divattervező különleges munkáinak is.

Mária néninek Jászberénybe költözésük után, 1991-ben volt divatrajzaiból válogatott kiállítása városunkban. Így a berényi közönség már ismerheti ezek egy részét, de még emlékezhet is rá. A hagyatékból most 69 rajzot és 53 tablót válogattak ki a rendezők ehhez a tárlathoz. Az 1940-50-60-as évek érdekes, változatos női divatja látható a színes képeken, rajzokon. Így nagyon is színes- és egyben múltidéző is - a kiállítás anyaga. Arról is meggyőződhettünk, hogy a divattervező is művész!

Fotó: Bugyi Gábor

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít