Menu

Sisa József ünneplése - 70 boldog pillanat – Nem az utolsó….

Sisa József ünneplése - 70 boldog pillanat – Nem az utolsó….

A Szikra Galéria idei első rendezvénye tulajdonképpen egy nagy születésnapi ünnepség volt január 7-én. Ettől szebbet, felemelőbbet nem is kívánhatott maga az ünnepelt, Sisa József sem. Talán ezért is volt az esemény címe is: „Nem az utolsó!” – amit átvitt értelemben is kellett érteni ezen az estén.

Az ötvös-zománc alkotások mestere újabb művét hozta el bemutatni a galériába, ahol több más alkotása is megtalálható már. Az események sora változatlan volt, a zeneiskolás gyerekek zongorán és csellón is muzsikáltak, s ezzel szívünk is megtelt szeretettel.

Szikra István, a galéria tulajdonosa felidézte a múltat, hiszen Sisa Józseffel mindketten a Hűtőgépgyárban kezdték pályájukat az 1970-es években. Egyikük mérnökként, másikuk a dekorációs műhelyben. Innen indult a művészi pálya, s különleges, egyedi alkotásokig formálódott az évtizedek során. A művészi munka igénye, kihívásai változtak, így a műterem - és a család otthona is - egy tőtevényi tanya békés, csodás környezetébe került.

Maga Sisa József mesélte el pályája érdekes, fordulatos eseményeit. A bemutatott, legújabb műve – tulajdonképpen születésnapi meglepetésnek is mondható, hiszen 2019 karácsonya előtt lett kész. Sisa József pedig január 7-én született 1951-ben. Azt is megtudhattuk, hogy a Nem az utolsó… című alkotása a közeljövőben „utazik” majd, Budapesten a Műcsarnokban egy nagyobb kiállítás keretében fogják a nézők látni.

Az alkotás, 40x50 cm-es tűzzománc kép bibliai eseményt, az Utolsó vacsora jelenetét mutatja. Sisa József azt mondta, hogy nincs a világon senki, aki hitelesen tudhatná, milyen is volt az Utolsó vacsora. A történelem során sokféle műalkotás készült e témában, s mindig az adott kor felfogását, elképzelését mutatta. Ezért is adta ő „Nem az utolsó” címet ennek a művének. A néző majd maga eldönti, mi is a fő mondanivalója.

Az est során – szintén hagyományosan – Metykó Béla sajtószemléje következett. Sisa Józsefről az elmúlt évtizedekben sokféle cikk, ismertető jelent meg. Ha ezeket „összerendezzük” kiderül, hogy Sisa József Európa legjobb tűzzománc mestere. Művei által az ősi motívumok, a keresztény jelrendszer és a mitológiai elemek harmóniája is megismerhető. Monumentális alkotásairól is szó esett. A jászberényi polgármesteri hivatal dísztermét Sisa-alkotás díszíti 1991 óta. A rekesz-zománc technikáról és az azsúr-zománcról is hallhattunk a folytatásban. Aztán a Szent Korona másolatáról is, mert Sisa József ilyet is készített, hosszú időt töltött ennek az ereklyének a tanulmányozásával is.

Kivételes, egyedi alkotásai, munkássága sokoldalúsága nem maradt elismerések nélkül sem. A legmagasabb rangú elismerése a Magyar Köztársaság Érdemrendje, melyet 2011-ben vehetett át.

A galériában hosszas beszélgetés bontakozott ki. Sisa József sok érdekességet is megosztott a népes közönséggel. Mert a grafikai tervezéstől a vonalak rézszalaggal való lefedésén át a minták, a színes ékszer-zománc elhelyezéséig, a 850 fokon való beégetésig, a csiszolás után az újabb beégetésig bizony sok idő telik el. A hagyományos ötvös-zománc alkotások készítése nagy munkával jár és időigényes. Ez a régi technika nem mehet feledésbe, Sisa József ezért is alkalmazza ezt – tudtuk meg a művész ismertetőjéből.

Sas István a művész munkásságának „látható jeleit” a megismerhető alkotások helyeit Európában is felsorolta. Dr. Gedei József alpolgármester arról szólt, hogy Sisa József munkássága tulajdonképpen a gondolat szabadságát is felvillantja műveivel. Aztán arról is szó esett, hogy Jászberényben egy nagyszabású életmű-kiállításra is sort kellene keríteni. Hát, úgy legyen! A művészet-szerető és műértő közönség biztosan nem marad majd otthon!

Utoljára frissítve:szerda, 15 január 2020 10:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít