Menu

Régi-új főigazgató a Szent Erzsébet Kórház élén

Régi-új főigazgató a Szent Erzsébet Kórház élén

Dr. Csiki Zoltán személyében régi-új főigazgató került 2021. február 15-től ismét a Jászberényi Szent Erzsébet kórház élére. Egy, az egészségügyben több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező vezetőről van szó, aki jól ismerte, jól ismeri a jászberényi kórház helyzetét.

Dr. Csiki Zoltán 1991-ben került a jászberényi kórház sebészeti osztályára mint sebész segédorvos. Egy hatvani kitérőt követően 1996-ban már mint sebész-traumatológus szakorvos tért vissza, majd 2012 és 2015 között az intézmény főigazgatója volt. A hatvani, majd az egri kórházban dolgozott, s 2019 augusztusától az EMMI egészségügyi fejlesztésekért  és az egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára lett.

Dr. Csiki Zoltán általános-sebészet szakorvosi, traumatológus szakorvosi, sportorvos szakorvosi és egészségügyi menedzseri végzettséggel rendelkezik, s az elmúlt közel két évben pedig helyettes államtitkárként országos tapasztalatokra is szert tett.

- Mi volt az első gondolata, amikor kiderült, hogy visszakerül a jászberényi kórház élére. Gondolom ez egy érdekes helyzet volt az Ön számára.

- Az jutott az eszembe, hogy 2012 és 2015 között én elkezdtem egy munkát a kórház élén, s azt folytatnom kell. Az elmúlt több mint öt évben az élet más feladatokat tartogatott számomra, de most, hogy visszakerültem, egyrészt a folytatás lesz a feladatom. Másrészt viszont, mivel részese voltam a most zajló egészségügyi struktúraváltás, illetve irányítási rendszer megváltoztatásának, most annak gyakorlati megvalósítása is a célom lett. Azt gondolom, hogy a jászberényi kórháznak a megyében nagyon komoly hagyományai vannak, s nemcsak a gasztroenterológiára gondolok, hiszen más szakmákban is komoly elismerést vívott ki magának az intézmény. Ezeket szeretnénk megfelelően integrálni a megyei ellátórendszerbe, azért hogy lehetőség szerint minden jászberényi és jászsági ember megkaphassa a lakhelyéhez legközelebb eső intézményben a legjobb ellátást.

- Egy hónapja, hogy ismét a jászberényi kórház főigazgatója. A 2015-ös helyzethez képest mennyit változott az intézmény, illetve mi az, amin Ön is változtatni szeretne?

- Azt gondolom, hogy a TIOP-pályázaton kialakított korházi struktúra megállta a helyét és az eddig eltelt öt évben bizonyította, hogy helyes ez egy helyes koncepció volt. Mindenképpen fontos a diagnosztikai háttér további fejlesztése, mert e nélkül nem lehet eredményes gyógyítómunkát végezni. Illetve van egy remek mozgásszervi rehabilitációs lehetőségünk, de nem hasznosítjuk jelenleg a termálvíz adta lehetőségeket. Pedig ez is egy jó lépés lenne a Zöld Magyarország felé vezető úton. Sok olyan dolog van, amit mindenképpen szükséges – legalább gondolati szinten – elindítani. Az is biztos, hogy meg kell várnunk a megyei integrációs folyamat alakulását. Meg kell találnunk ebben a helyünket. A megyei irányítással közösen kell meghatároznunk a betegutakat, s utána lehet majd a közös megyei tervezésben, illetve fejlesztésben részt venni.

- Ha egészségügyről van szó, akkor mindig felmerül, hogy elegendő orvos, szakápoló van-e a rendszerben. Hogyan áll szakemberek terén a jászberényi kórház? Gondolom, orvosokat szívesen fogadnának.

- Azt hiszem, hogy bárhová is megyünk Magyarországon, mindenütt szívesen fogadnának akár egy fiatal vagy tapasztaltabb orvost, szakdolgozót. Én az új bértáblával kapcsolatosan optimista vagyok. Szerintem sokan olyanok, akik elhagyták a szakmát újra gondolják, hogy érdemes visszatérni. Ehhez nagyon fontos, hogy egy orvosi, illetve szakdolgozói pályakép kialakuljon, s akkor könnyebb helyzetbe kerülünk.

- A jászberényi kórházban okozott-e gondot az új szerződések aláírása?

- A helyzet kicsit hasonló, mint volt 2008-ban, amikor a közalkalmazotti státuszból kikerültek a dolgozók, mert gazdasági társasággá alakult a kórház. Akkor több mint a 94%-a a dolgozóknak velünk maradt, s ez meghatározta a kórház további sorsát. Olyan jellegű problémákat, mint amiről a média más kórházak esetén beszámolt, nálunk nem tapasztaltam.

- Helyettes államtitkárként is folytatta sportorvosi tevékenységét, amely nagyban megkönnyítette a jászberényi, jászsági sportolók helyzetét. A Szent Erzsébet Kórház vezetése mellett is tudja majd ezt folytatni?

- Ezt az új jogállási törvény fogja meghatározni. Lesznek bizonyos megkötések a kórházvezetőkkel szemben, de bízom benne, hogy megfontolt döntés születik, és a kórházvezetők is részt vehetnek az egészségügyi ellátásban. A sportorvosi ellátás a megyében, amennyiben nem láthatom el ezt a feladatot, igen komoly veszélybe kerül. Bízom benne, hogy lesz erre megoldás.

- A sporttal nemcsak orvosként van kapcsolata, hiszen helyettes államtitkárként előbb a jászberényi KSE társadalmi elnöke, majd elnöke lett. Nincs irigylésre méltó helyzetben az egyesület csapata, amely talán az alapszakasz végére állt csak össze. 

- Nem volt túljelentkezés, amikor a régi elnök lemondott és újat kerestek. Úgy gondolom, jászberényiként, sportszeretőként az lebegett a szemem előtt, amikor igent mondtam, hogy a csapat megtartsa NB I A-csoportos tagságát. Ez szerintem nemcsak sportszakmai kérdés, mert a városnak, a régiónak is fontos, hogy legyen ilyen szintű sportcsapata. Köszönöm mindenkinek, aki eddig is támogatott ebben, s remélem, együtt sikeresek leszünk.

- Beszélgetésünk zárásaként játszunk el a gondolattal, hogy egy évvel öregebbek vagyunk. Mivel lenne elégedett, ha 2022 márciusában beszélgetnénk az elmúlt egy évről?

- Remélem, hogy stabilizálódik a kórház helyzete. Egy új irányítási rendszer van megszületendőben. Bízunk benne, hogy egy új finanszírozási rendszert is kialakítanak. Sokszor hallom azt a kérdést, hogy „Mi lesz a jászberényi kórház sorsa?”. Azt gondolom, hogy igen fontos láncszemei vagyunk a megyei egészségügyi ellátásának. Bízom benne, hogy még erősebben, még stabilabban meg tudjuk őrizni a lakosság közeli ellátásban betöltött szerepünket. Ugyanakkor azt szeretném szakmai szempontból elérni, hogy az egynapos ellátások köre mindenképpen bővüljön. Amit tudunk a lakosság számára közeli ellátásként biztosítani, az minél stabilabbá váljon. Ami a sportot illeti, remélem, hogy a JKSE csapata továbbra is az NB I A-csoportjában szerepelhet majd, s dolgozunk a tervezett csarnoképítés megvalósításán is.

 

Utoljára frissítve:kedd, 09 március 2021 10:34
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít