Menu

A kánikulában a méhek sem dolgoznak

A kánikulában a méhek sem dolgoznak

Az idei, immár 31. Jászberényi Mézvásár olyan kánikulában zajlott augusztus 4-én, amilyet régen nem tapasztaltunk hazánkban. A szervezők, a Jászsági Méhészegyesület és segítőik mindent megtettek, hogy a kiállítók és a vásárlók idén is jól érezhessék magukat, az időjárást befolyásolni azonban ők sem tudták. Ez sajnálatos a méhészek szempontjából, mert a márciusi kemény hideg, majd áprilisi váratlan meleg amúgy is extrém helyzetet és problémákat okozott a gazdálkodásukban.

A jászberényi mézvásár híre, fontossága mellett a hőség csak kevéssé szólt bele az eseményekbe, mert most is volt sok látogató, érdeklődő és vásárló is. Az események a megszokott rendben követték egymást. A megnyitó ünnepség kezdetén, díszes ceremónia keretében bevonultak a méz lovagrendek képviselői, és a tavaly megválasztott mézkirálynő is. Volt zászlószalagozás és köszöntők is elhangzottak.

Szabó Tamás Jászberény polgármestere örömét fejezte ki, hiszen a város jelentős rendezvénye a mézvásár. A környéken, de országos szinten is nagy jelentőséggel bír ez az esemény, és jönnek is sokan emiatt Jászberénybe.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a mézvásár napján Jászberény ilyenkor az ország fővárosa is, hiszen a méhészek az ország minden részéről érkeznek ide.


A méhpusztulások okait még vizsgálják

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szakmai értékelést tartott. Bevezetőjében azt mondta, hogy a sokszínű hazai agrárium fontos szegmense a méhészet, megfogalmazása szerint – az élet alapja.

- Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar táj otthont ad a méhészetnek is. – Feldman Zsolt kifejtette, hogy nem könnyű a pálya, hiszen meg kell küzdeni a piac nehézségeivel, és az olykor szeszélyes időjárással is. Idén ez utóbbi jelentett jelentős problémát. A kihívások kezelésében pedig nagy szaktudásra van szükség. A méhészeti ágazat azonban időről időre felülkerekedik a gondokon. Az eredmény a számokból jól kiolvasható, hiszen a hazai mézfogyasztás növekszik, ma már személyenként és évente 80 dkg körül van. Ezt azonban még lehet és kell is növelni – mondta.



Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy Nyugat-Európában értékesítjük a kiváló hazai méz jelentős részét, főként Német-, Francia-,Olaszország piacain, ahol javítómézként használják azt fel. A méznek nem nagyon nevezhető kínai termékkel – mely sajnos Európát is elárasztja – azonban a küzdelem folyamatos. Az Európai Uniót arra kell kényszeríteni, hogy a gyatra kínai „készítményt” kiszorítsák a piacról. Magyarország a minőségi méztermelésben érdekelt, és harcosai vagyunk az igazi méz fogyasztásának növelésében – hallottuk az államtitkár köszöntőjében.

Feldman Zsolt kitért az idei év tavaszán volt rendkívül kedvezőtlen időjárási helyzetre, majd részben ennek függvényeként bekövetkezett nagymértékű méhpusztulásra, mely nem kevés problémát okozott a hazai termelőknek.

- Abban vagyunk érdekeltek, hogy a méhpusztulás okait alaposan feltárjuk – e téren a méhészekkel a párbeszéd folyamatos – mondta.


Díjak, köszöntések

A Bercsényi úti tornacsarnok nagy színpadán az idei évi Zsidei Barnabás Méhészeti-díj átadása következett. A díj névadója, a jászdózsai származású méhész és tudós, szakíró, Zsidei Barnabás 21 éve halt meg, de emlékét e díjjal is őrzi az utókor. Zsidei Barnabás emlékére 2015-ben alapítottak díjat a Jászságban. Ebben a Jász Múzeum, Jászdózsa önkormányzata és Molnár György méhész is aktívan részt vett. A díjat is mindig ők adják át a mézvásárok alkalmával a kiválasztott jeles méhésznek.

Az idei átadáson is ott volt a színpadon Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, Szerencsés István Jászdózsa polgármestere és Molnár György, a Jászsági Méhészegyesület elnöke.



A Máté György készítette bronz plakettet most dr. Gubicza András vehette át. A díjazott 1930-ban született. Szegeden biológia-földrajz szakos diplomát szerzett. 1954-ben, az ELTE zoológusaként diplomázott, s hamarosan kandidátusi címet is nyert. A Keszthelyi Egyetemen 20 éven át dolgozott, tanított. Közben sokat publikált, s mindemellett kisebb méhállományt is gondozott sok éven át. Méhészeti tanulmányokat írt, és oktatott is e témában. A jászberényi mézvásároknak pedig régi támogatója. Így igazán megérdemelten – és nagy örömmel – vehette át a megtisztelő díjat.


Jövőre Bíró János nélkül

A nagyszínpadon ezek után egy váratlan esemény következett: Aki a jászberényi mézvásárok régi látogatója, annak is ismerős lehet Bíró János. Nemcsak bozontos haja, szakálla, de az állandóan kezében lévő fényképezőgép is jellemző rá. A mézvásárokon is rengeteg képet készített, immár 31 éven át. A jászberényi kulturális élet régi dolgozójaként, mondhatni munkaköri kötelességként vette nyakába a fényképezőgépet. S kattintott minden helyszínen – koncerten, sportversenyen, táncos mulattságon, díjátadón, előadásokon, vásárokon és kitüntetések átadása alkalmával is. Ma már az interneten 10 ezer számra találhatjuk meg fotóit, mióta nem kell az előhívással, nagyítással bíbelődni, ezt könnyen megteheti.



Az idő közben telt, és számára is eljött a nyugdíjba vonulás ideje, éppen most, a 2018-as mézvásár alkalmával, ami jó okot adott arra, hogy a széles közönség jelenlétében most ő léphessen a színpadra, hogy mások fotózhassák, és nagy tapssal köszöntsék.

Molnár György, a mézvásárok atyja köszöntötte Bíró Jánost e felemelő pillanatban. Egy oklevelet is átadott a sok évtizedes, önzetlen munkája elismeréseként. Aztán a színpadon következtek a mézkirálynő jelöltek, és János kezében már ismét ott volt a masina, s folytatta munkáját.

 

A szakmai kérdésekre minden percet szívesen áldoztak a méhészek

Ezek után a Bercsényi úti sportcsarnokban a mézkirálynő-jelöltek – heten – vonultak fel, mutatkoztak be, majd a zsűri tagjaival elvonultak a döntéshozatalhoz. A színpadot pedig birtokba vehette a gyermekek szórakoztatására a Zenebona társulat, nem sokkal később pedig a kicsit idősebbek fogadták ovációval Soltész Rezsőt. A vásári forgatagban aztán sok érdekességre is rálelhettünk. Az Ifjúsági Ház nagytermében – telt házas részvétel mellett – pedig a szakmai tanácskozás is elkezdődött.

 

A tervezett program szerint itt hat előadás hangzott el az idei év aktuális szakmai kérdéseiről. A méhészeti ágazat helyzetéről és a kitörési pontokról, az új lehetőségekről és az OMME lehetőségeiről az elnök, Bross Péter adott számot. Elmondta, hogy hazánk szántóföldjeinek 50%-a számít méhlegelőnek. E hatalmas terület változatos ugyan, de a problémákat egységesen kell kezelni. Az idei váratlan és tömeges méhpusztulás – a méhészek jelzései szerint – ráadásul leginkább Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelentkezett. Ilyen típusú méhpusztulás pedig 30 éve nem volt hazánkban! Amit e pillanatban tudni lehet, hogy permetezőszer okozhatta a tömeges pusztulást, de az extrém tavaszi időjárás is hozzájárult ehhez. A szakemberek még vizsgálják a lehetséges okokat.

Arról is beszámolt az elnök, hogy a mézpiaci helyzet hogyan alakul 2018-ban. Az Európai Unió országai 220 ezer tonnát vásárolnak fel a minőségi, valódi mézből. Változatlanul a kínai mézjellegű termék európai jelenléte és kiszorítása a fő téma. Már csak azért is, mert Kína újabban felvásárolja a világ méztermelő és forgalmazó cégeit is! Az idei esztendőt is értékelve az hangzott el, hogy a méhészek nem igazán jó évet zártak hazánkban.

 

Udvarhölgyből királynő lett

Délután aztán eljött a nap fénypontja, a mézkirálynő bemutatkozása. A koronázást a zsűri alapos munkája előzte, meg. Most is sokan kivárták ezt, az iszonyú hőség ellenére. A mézvásárok történetében ez volt a 25. mézkirálynő-választás. Ez évben is heten pályáztak a megtisztelő címre. A látványos ceremónia, a csinos lányok bevonulása mindig izgalmas pillanatokkal jár. Az alapos „vizsgáztatás” eredményeként a tavaly választott egyik, közönségdíjas udvarhölgy, Lesti Kitti fejére került a királynői korona. A díszes ceremónia most is ünnepé tette a nap végét. Az elköszönés pedig most sem volt más – Jövőre, veletek, ugyanitt!

Utoljára frissítve:hétfő, 24 szeptember 2018 11:00
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít