Menu

Rézi királylány lesz – avagy álmodj méheket!

Rézi királylány lesz – avagy álmodj méheket!

Az idei mézvásáron is volt minden, mint Bécsben a mondás szerint. Persze, könyvek is helyet kaptak a standokon. Ez alkalommal Hajnal József - egykori újságíró, lapszerkesztő - hozta el Jászberénybe újabb könyvét. Nem véletlen ez, hiszen a méhekről (is) szól a gyermekek számára íródott kötet.

A nagyalakú, keménykötésű, sok képpel-rajzzal illusztrált mesekönyv a mézvásárhoz illő tartalmat rejt. Nemcsak a téma, de a megfogalmazás és a kivitelezés is igazán csodás, mondhatni szívünknek kedves, szinte édes. Egy nagypapa és egy unoka, meg a méhészkedés rejtelmei a történet lényege.

A gazdagon illusztrált könyv azt mutatja be, hogyan lesz egy méhecskéből királynő, s egyáltalán hogyan telik egy kaptárban élő kb. 40 ezer méhecske élete. Mindjárt kiderül, hogy rendkívül szervezetten történik minden. Ugyanis a kaptár a rend országa. Minden méhecskének megvan a maga feladata. Lakik a kaptárban dajka, őrző, felderítő és népes dolgozó csapat, meg a királynő és a lovag méh, a here is. Így kerek a világ náluk.

A kötet arról szól, hogy a nagypapa és az unokája mi mindent tudnak-tanulnak meg a méhek életéről. A folyamat a bibétől a porzón át a nektárgyűjtés fázisait veszi sorra. Ám nehogy azt higgye az olvasó, hogy ez egy tudományos leírás! Nagyon kedves történet a nagypapa és az unoka párosáról. Azonban arra is jó €tananyag, hogyan lehet egy gyermeket a méz-születés fázisaiba bevezetni. A szereplőkkel különböző történetek esnek meg a méhek közelében.

A kelekótya szalakóta meg a gyurgyalag is ott ólálkodik a kaptár vagy éppen méhlegelő körül, s velük bizony kalandos történetek kerekednek. Közben azért megtudjuk, hogy hazánkban 800 féle virág porát tudják a méhecskék mézzé varázsolni. Így lesz hárs, akác, napraforgó, repce, selyemfű, pohánka méz. Az is kiderül, hogy ha a Földön kipusztulnának a méhek, az emberiség ezt 4 évvel élné csupán túl!

A hasznos könyv azonban nemcsak a betűket és a történetet mutatja. Szabó Zenina - egy 18 éves tehetséges grafikus - rajzai, illusztrációi is kellettek ahhoz, hogy a könyv a gyerekek kedvence lehessen a tudományok rengetegében. A szerzőpáros nagyszerű kötetet alkotott - mondhatni édes világot -, s nemcsak a gyerekeknek, hanem a kicsit nagyobbak szülők, tanárok, nagyszülők számára is!

Utoljára frissítve:hétfő, 24 szeptember 2018 11:40
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít