Menu

Máig tiszteljük Patyikás Rózsit

Máig tiszteljük Patyikás Rózsit

Október nem múlhat el úgy Jászberényben, hogy híres szülöttéről ne emlékeznének meg az itt élők. Déryné Széppataki Róza olyan jelentős művész, híresség, akit tisztelnek a városban, s példakép is lehet minden korban az ifjak számára. Sok küzdelem árán vált ő a magyar nyelvű színjátszás első, meghatározó alakjává a XIX. században, s még életében legenda lett.

A megemlékezések mindig a Jász Múzeumban történnek, ahol most is szép számmal voltunk jelen. A múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit köszöntőjében azt emelte ki, hogy idén 30 éve már annak, hogy a Városvédő és Szépítő Egyesület javaslatára az első Déryné ünnepet megrendezték, s 29 éve, hogy – a városi művelődési központtal közösen – a Déryné-díjat megalapították.

Az emlékezésre most Metykó Béla, helytörténeti kutatót kérték fel, aki alaposan felkészült a színjátszás nagyasszonyának életéből, pályájának alakulásából, sikereiből. Nem könnyű egy 1793-ban kezdődő történethez vetíthető képeket találni, de ez is sikerült. Az előadásban most is hallhattunk arról, hogy Jászberény milyen volt a 18. század végén, a magyar nyelvű színjátszás a 19. század során hogyan bontakozott ki az Osztrák-Magyar Monarchiában, s hogy ebben Déryné miként is vett részt.

Különleges énekhangja volt az alapja színpadra lépésének, a színészi pálya kezdeteinek. 1810-től állt a színpadon és 1852-ben volt az utolsó fellépése. A színi társulatok – abban a korban - járták az országot. A leghosszabb időn át Kassán és Kolozsváron szerepelt. Déryné színpadi munkássága is jelentős kulturális értékünk. Ám, amit idős korában tett még inkább. Hiszen megírta a korszak színházi történetét, ami máig pótolhatatlan kulturális kincsünk.

Déryné emlékét az utókor nem feledte. 1935-ben Budapesten szobrot állítottak neki. Ez sajnos 1945-ben megsemmisült, de 2010-ben új szobrát is felavatták a fővárosban– hallhattuk az emlékezés során.

Minden Déryné-ünnep kitüntetések átadásával fejeződik be. A díjat az akkori Déryné Művelődési Központ és a Városvédő és Szépítő Egyesület alapította 1990-ben. Idén a jászárokszállási Kovács Zoltánné Lajos Krisztina vehette át az egyik elismerést. Ő pedagógus és egyben kiváló népzenész, énekes is. Nagyszerű előadóművésze a Jászságnak.

A másik díjazott Molnár László (felső képünkön), aki Jászkóhalmáról való, népzenész. A Szeredás Együttesben is muzsikál, a Jártató Zenekar alapítója, kiválóan játszik brácsán és tárogatón is. Azaz, nagyszerű kísérője is egyben olykor Lajos Krisztinának is. A program zárásaként Farkasné Szőke Tünde, a Palotásy Zeneiskola igazgatója és Gálné Benedek Mária közös produkciója – zongora és ének – zárta az idei emlékező, díjátadó eseményt.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít