Menu

Jászsági Évkönyv huszonötször

Jászsági Évkönyv huszonötször

Idén már november végén kezükbe vehették az olvasók a Jászsági Évkönyv legfrissebb kötetét. A huszonötödiket, mert immár a negyedszázdos kort érték el, ezért ünnepeltek is a szerkesztők, a szerzők. Most a Főnix Fészek Műhelyház épületében Várszegi Tibor, a házigazda köszöntötte az érkező vendégeket.

Sokan voltunk, szinte betöltöttük a teret, mert jeles alkalomra szólt a meghívás, negyedszázados a kiadványsorozat, de a kiadó, a Jászsági Évkönyv Alapítvány is. Az alapítványi kuratórium elnöke dr. Kertész Ottó köszöntőjének lényege az volt, hogy nagy dolog a 25 év, a 25 kötet. Az ünneplés is jogos, de holnap már el lehet kezdeni a 26. kötet szerkesztését is! A jelen fontos eseményeinek feldolgozása azt mutatja, mindez milyen fontos akár 10 év távlatából is. Ám az évkönyvben számos olyan helytörténeti feldolgozás is helyet kapott, mely az évek múltával csak fontosabbá vált. A történetek, a hagyományok, a jelen összefoglalói is a jövőnek szólnak. Kertész Ottó kiemelte, hogy az évkönyv alapításáért, elindításáért és a 25 év kitartó munkájáért külön is köszönet jár dr. Pető Lászlónak, dr. Wirth Lajosnak és Fodor István Ferencnek.

A vendégek sorában ott volt Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott is, aki azt mondta el, hogy a Jászság szellemi ereje fontos érték. A közösségi szellem gyarapítja az embereket, s értékeket teremt. Ezt példázza a Jászági Évkönyv, mely egyedülálló a megyében. Az évkönyv a múlt és a jelen összekötésén, a jövő formálásán is fáradozik. Az a szellemi műhely, ami köré szerveződött, hatalmas civil erőt is képvisel. Erre pedig büszke lehet a Jászság, de a megye is.

A jubileumi könyvbemutatóra két zenész is meghívást kapott. A most Jászszentandráson élő NeoFolk együttes muzsikája kellemes összhangot teremtett az irodalom, a történelem között. Az est során többször különleges dallamokkal színesítették a programot.

 

 

Egy árokszállási születésű történész professzor, dr. J. Nagy László – az arab világ kutatója – kapott felkérést arra, hogy a 25. évkönyvet első olvasójaként mutassa be, de egyben tekintse át a sorozat negyedszázados eredményeit, értékeit is. Számos könyv szerzőjeként igazán jól tudja mit is jelent egy könyvet megírni, szerkeszteni, kiadni. Így szakértő szemmel is forgatta a legújabb kiadványt. Kiemelte, hogy a sorozat az értékteremtés terén, a közösség erősítésében is nagyon jelentős. A jászsági kutatások ösztönzése – több tudományágban is – igen fontos. A sorozat a Jászság pezsgő, sokoldalú, színvonalas kulturális életét is hűen tükrözi. A gazdasági rovat pedig forrásértékű adatokkal szolgálhat későbbi kutatások, elemzések, összehasonlítások és értékelések számára is. Dr. J. Nagy László összességében azt említette, hogy az évkönyv a Jászság gazdasági, kulturális, tudományos, művészeti, egyáltalán a szellemi életének fontos tükre. A színvonalas kiadvány 25 éve nem kis teljesítmény, s azt kívánta, hogy a jövőben is legyen ekkora szellemi erő, de anyagiak is a munka folytatására.

A 25. kötet szerzői egyperces lehetőséget kaptak arra, hogy a most megjelent írásaikról pár szavas ismertetőt adjanak. Ez persze nem minden esetben sikerült, mert az egy perc kevésnek bizonyult, így volt akibe kényszerűen „beleszorult” a szó. Ám a 2017-es évkönyvről azért pár dolgot megtudhattak a jelenlévők. A többit pedig akkor, ha el is olvassák azt.

Utoljára frissítve:csütörtök, 07 december 2017 10:54
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít