Menu

Régi korok játékai a Jász Múzeumban

Régi korok játékai a Jász Múzeumban

A jászberényi múzeumban tavaly is nagyszabású – akkor régészeti - kiállítást rendeztek, és idén ismét hosszan tartó időszaki tárlattal készültek. Az újabb, egy évig tartó kiállítás megnyitójára látogattunk sokan május 9-én a Táncsics utcába. Ezúttal egy évszázad gyermekjátékaiból készítettek gazdag válogatást a múzeum munkatársai.  Még egy „hatalmas” várat is láthatunk, melyet legóból raktak össze türelmes és ügyes kezek.

Van ebben az új kiállításban többféle babaház, babákkal persze, és nekik való babakocsi, bababútor és más felszerelési tárgy is. Némelyik babát jászviseletbe öltöztették. A nagyobb babák – melyeket külföldről lehetett „megszerezni” a hatvanas években – szeme is élethű, mert le tudják hunyni, sőt szempillájuk is van. A kezük pedig ujjakban végződik, de a karjukat, lábukat is mozgathatják. Sőt van, amelyik sír, vagy „beszél is” pár szót. A Magyarországon igazán elérhető és nagyon népszerű kisebb kaucsukbabákkal pedig az 1960-as években játszottak a lányok – akik most unokájuknak magyarázták melyik, miért is volt oly kedves számukra. Persze a babaházak – és azok apró berendezési tárgyai – sem maradhattak ki a kiállításból, ezekből is van többféle a múzeum termében.

 A szintén nagyon kedvelt játék-mackókból is sokféle – több korszakból – került a babák mellé. Aztán felfedezhetjük a társasjátékokat, az építőkockás „megoldásokat”, majd ott sorakoznak a fiúk kedvencei: puskák és pisztolyok, mozdonyok, vonatok, teher- és személyautók többféle típusban és méretben. De még egy jókora hajó is errefelé – a múzeumhoz – úszott e rendkívüli bemutatóra. Nem hiányoznak a jól ismert társasjátékok, vagy a lányoknak kedves apró konyhai felszerelések sem.

Mindezek mellett azonban talán a legcsodásabb – szinte lélegzetelállító – az a hatalmas, sőt monumentális legóvár, melyet a múzeum türelmes és kreatív munkatársai összeraktak a kisebb teremben. Persze rengetek játék-katona – harci eszközökkel felszerelve – is van a várfalak előtt, hiszen ők azok, akik szeretnék elfoglalni a különleges építményt a védőktől.

A megnyitó során a múzeum igazgatója, dr. H. Bathó Edit elmondta, hogy 1988-ban is volt hasonló kiállítás Jászberényben. A játék pedig egész életünket átöleli, mert tanít, fejleszt, de örömet ad a 21. század gyermekeinek is. A kiállításhoz sok magánszemély hozta el a múzeumba – gyermekkora – egy-egy féltett kincsét, ritka emlékét, vagy éppen azt, amit saját maga készített és megőrizte. Így sikerült e gazdag kiállítást a múzeum munkatársaival változatos és érdekes bemutatóvá „varázsolni”. A Barkóca Gyermek Táncegyüttes ifjú lányai népi, közösségi gyermekjátékokat és énekeket idéztek fel. Mert a közösségi játékok is fontosak voltak régen a fiatalok számára, és a mai világban is azok.

A szakmai értékelést dr. Nagy Veronikától, a székesfehérvári, közel ötvenéves Hetedhét Játékmúzeum igazgatójától hallhattuk. Ő arról beszélt, hogy a mai világban nagyon fontos az élményközpontú ismeretátadás – akár a múzeumokban is. A gyerekek számára pozitív élményeket kell adni sokféle formában. Egy-egy játék-kiállítás több generációt szólít meg, hiszen a nagyszülők gyakran az unokákkal együtt érkeznek. S, ami nagyon fontos, hogy mindnyájan pozitív élményekkel távozzanak a múzeumlátogatás végén. Valójában a játék – mint tárgy – fontos, kultúrtörténeti kincs. Az élményközpontú bemutatás – amit Jászberényben is láthatunk – a mai kor követelménye.

Azt is elmondta, hogy a 20. század milyen nagy társadalmi változásokat hozott a háborúkkal és azt követően is. A társadalmak mára erősen gyermekközpontúvá váltak, de 20. század gyermeke már magányos, mert a közösségi terek is szűkültek. A családokban csak 1-2 gyermek születik, így a világ megismeréséhez is más eszközök, lehetőségek jelentek meg. Ebben a jelen kor sajátos játékainak – a legótól a Barbie babákig – is jelen kell és lehet is lenni. Minden korban fontos, hogy a gyermek a játékban is kreatívan vegyen részt, saját fantáziájának kibontakoztatására legyen ennek során lehetősége. Mert az örök gyermek bennünk van, s így gazdagíthatjuk életünket. A jászberényi múzeum kiállítása pedig e célok mentén készült, ami dicsérendő!

Fotók: Bugyi Gábor

Utoljára frissítve:csütörtök, 23 május 2019 08:23
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít